W latach 1998-2008 prowadził swój autorski program pt. "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza", który był emitowany w TVP2. Od marca 2008 do marca 2017 program ten emitowano pt. "Makłowicz w podróży".
Ukończył V Liceum Ogólnokształcące im. Augusta Witkowskiego w Krakowie.
Ma młodszą siostrę Dominikę.
Otrzymał następujące nagrody:
- 2004 r. - Wiktor;
- 2004 r. - Złoty Chmiel;
- 2004 r. - Oskar Kulinarny;
- 2005 r. - Oskar Kulinarny;
- 2011 r. - Nagroda Literacka Srebrny Kałamarz im. Hermenegildy Kociubińskiej.
Wystąpił w następujących kampaniach reklamowych i społecznych:
- 2009 r. - woda mineralna Cisowianka;
- 2012 r. - akcja Klubu Gaja pt. "Jeszcze żywy karp";
- 2012-2015 r. - sieć sklepów Tesco;
- 2018 r. - przyprawy marki Knorr, Bank BGŻ BNP Paribas pt. "Wspierajmy sąsiedzki biznes";
- 2019 r. - karmy dla kotów Whiskas, kanapki w sklepach Wild Bean Cafe na stacjach paliw BP, makarony świeże Polskie Młyny;
- 2020 r. - akcja Krakowskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami zachęcająca do przekazywania 1% podatku na rzecz schroniska prowadzonego przez tę organizację (wraz z
Maciejem Musiałem i
Marcinem Wasilewskim);
- 2021 r. - akcja edukacyjno-informacyjna Śląskiego Uniwersytetu Medycznego i Śląskiej Izby Lekarskiej w Katowicach pt. "Covid zabija - zaszczep się", sieć telefonii komórkowej Virgin Mobile, akcja edukacyjna platformy OLX przestrzegająca przed oszustwami w internecie;
- 2022 r. - bank Credit Agricole (wraz z
Dawidem Podsiadło).
- 2023 r. - Spoty reklamowe z okazji 75 lecia gry jezykowej Scrabble wraz z
Cezarym Pazurą,
Łukaszem Lodkowskim i
Moniką Brodką oraz wraz z
Young Igim,
Margaret i
Gabi Drzewiecką.
Publicysta Gazety Wyborczej (1993-2004), Wprost (2002 - 2005), Newsweek Polska (od 2005), pisze zazwyczaj wspólnie z Piotrem Bikontem. Pisał również felietony dla Przekroju.
Jest autorem następujących książek:
- 1995 r. - "C.K. Kuchnia";
- 2001 r. - "Listy pieczętowane sosem, czyli gdzie karmią najlepiej w Polsce" wraz z
Piotrem Bikontem; "Zjeść Kraków. Przewodnik subiektywny" wraz ze Stanisławem Mancewiczem;
- 2003 r. - "Dialogi języka z podniebieniem" wraz z
Piotrem Bikontem,; "Prosto z pipy" wraz z
Piotrem Bikontem, Ziemowitem Fałatem, Pawłem Plintą i
Dariuszem Wojtalą;
- 2004 r. - "Czy wierzyć platynowym blondynkom? Rzecz o restauracjach i nie tylko";
- 2005 r. - "Kalendarz znaleziony w brytfannie";
- 2006 r. - "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier";
- 2007 r. - "Fuzja Smaków. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza", "Stół z niepowyłamywanymi nogami. Książka kucharska Bikonta i Makłowicza" wraz z
Piotrem Bikontem; "Kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta. Przetwory i nalewki" wraz z
Piotrem Bikontem; "Kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta. Sałatki" wraz z
Piotrem Bikontem;
"Kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta. Słodkie wypieki" wraz z
Piotrem Bikontem; "Kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta. Wołowina i cielęcina" wraz z
Piotrem Bikontem; "Kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta. Wieprzowina" wraz z
Piotrem Bikontem; "Kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta. Warzywa" wraz z
Piotrem Bikontem; "Kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta. Ryby" wraz z
Piotrem Bikontem; "Kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta. Potrawy z kaszy i ryżu" wraz z
Piotrem Bikontem;
"Kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta. Pierogi, naleśniki, placki" wraz z
Piotrem Bikontem; "Kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta. Makarony i kluski" wraz z
Piotrem Bikontem; "Kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta. Grzyby" wraz z
Piotrem Bikontem; "Kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta. Drób" wraz z
Piotrem Bikontem; "Kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta. Dziczyzna" wraz z
Piotrem Bikontem; "Kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta. Desery" wraz z
Piotrem Bikontem; "Kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta. Baranina i jagnięcina" wraz z
Piotrem Bikontem;
- 2010 r. - "Cafe Museum";
- 2014 r. - "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku";
- 2016 r. - "Dalmacja. Książka kucharska";
- 2019 r. - "Europa. Opowieści podróżne" wraz z Anną Arno, Dorotą Chojnowską,
Piotrem Jagielskim,
Jarosławem Klejnockim, Marcinem Kydryńskim,
Jarosławem Mikołajewskim, Katarzyną Nizinkiewicz, Markiem Pernalem,
Małgorzatą Rejmer,
Michałem Rusinkiem,
Andrzejem Stasiukiem,
Witoldem Szabłowskim,
Krzysztofem Vargą,
Adamem Wajrakiem,
Pauliną Wilk;
- 2023 r. - "Fuzja smaków. Azja południowo-wschodnia".
W latach 1982-1989 studiował prawo i historię na Uniwersytecie Jagiellońskim.
W 2002 został odznaczony Srebrnym Krzyżem Zasługi za propagowanie kultury regionalnej.
W młodości grał na perkusji w rockowym zespole Death Boys.