Małże można lubić lub nienawidzić, ale trudno zaprzeczyć, że często trafiają one na nasze talerze. Belgowie mają na ich punkcie obsesję. Z zapartym tchem czekają aż ruszy sezon na małże, bo stanowią one ważną część ich kultury. Film odsłania tajemnicę, jaka kryją w sobie te wyjątkowe stworzenia. Pokazuje ich cykl życiowy od narodzin w morskiej głębi, po śmierć, która ma miejsce zazwyczaj na naszych talerzach. Uwidacznia również piękno, subtelność oraz erotykę małż, którą dostrzec można w ich zachowaniu.
Biolożka Annelies Pronker wprowadza nas w tajniki seksualności tych stworzeń, ale w trakcie filmu ona sama zachodzi w ciążę z poławiaczem małż. W filmie poznajemy również innych entuzjastów tych niezwykłych żyjątek. Kucharz Sergio Herman ma szczególny stosunek do małż. Prowadzi znaną trzygwiazdkową restaurację o nazwie Oud Sluis, polecaną przez przewodnik Michelin, która specjalizuje się w przyrządzaniu dań z małż. Z kolei ginekolog Jan przekonuje, że wykorzystanie małż nie musi ograniczać się wyłącznie do kuchni, bo ich śluz to doskonały środek do ochrony płodu przed poronieniem.